19/07/2017

DEWI, EEN JAVAANSE VLINDER...

by ALAIN PRINGELS
Dewi-Kasmo

Dewi Kasmo is actrice en artistiek leider van Stichting LUSU, het coproducerende Rotterdamse gezelschap van TROJAANSE VROUWEN. Dewi dwarrelde als stagiaire dramaturgie mijn kantoor bij Toneelgroep De Appel binnen. Wij werkten samen aan de voorstelling METAMORFOSEN naar Ovidius (2014). Met klem op samenwerken, stagiaires nam ik ernstig als collega dramaturgen. We voerden diepgaande gesprekken waarbij vooral de vraagstelling rond identiteit me raakte. Dewi is geboren en getogen in Rotterdam en heeft een rijke Surinaams-Javaanse achtergrond. Dat zij zich tijdens haar opleiding meer dan eens moest verantwoorden over de artistieke keuzes die ze wilde maken is lang blijven nazinderen. Allicht is dit één van de zaadjes die mij hebben aangezet tot het oprichten van Compagnie couRage. Toen Dewi me vroeg haar te coachen bij haar eindwerk zei ik volmondig ja. Ze maakte een monoloog over de keuze die ze moest maken tussen een traditioneel Javaans trouwkleed of een witte Nederlandse bruidsjurk. Toen ik het vuur en de passie zag waarmee Dewi het toneel op gaat, wist ik dat zij deel moest uit maken van Compagnie couRage. Dewi vertolkt in TROJAANSE VROUWEN de rol van Kassandra, dochter van Andromache , de koningin van Troje. Daarnaast speelt ze ook Astyanax, het zoontje van Hekabe, en danst, zingt en speelt ze in het koor.

LUSU