19/07/2017

COMPAGNIE COURAGE: MISSION STATEMENT

by ALAIN PRINGELS

Compagnie couRage maakt performances en kunst voor een nieuwe wereld, de wereld als een global village. Een groep wereldburgers wiens wortels tot ver in die grote wereld reiken. Een groep die de bevolking van de grote steden weerspiegelt. Midden in het oog van de storm die globalisatie veroorzaakt en ieders lot tegen wil en dank tekent, staat couRage op in schoonheid.

Een groep acteurs, zangers, muzikanten, dansers en regisseurs die de grote verhalen van de mensheid vertellen in een droom vol passie. De vier werken van couRage – veel minder dan de twaalf werken van Heracles, maar daarom niet minder ambitieus:

  1. Nieuwe perspectieven creëren op klassieke verhalen en verhalen uit alle windstreken
  2. Splinternieuwe verhalen vertellen van hedendaagse auteurs
  3. Eigen werk ontwikkelen dat de moed heeft cliché beelden te breken en nog niet vertelde verhalen uit de wereldgeschiedenis op te vissen
  4. Acties en performances in de stad


Basis van de werken van couRage is het poëtische geluid van een stem, het pulserende gevoel van ritme, een fascinerende kijk op een verontrustend beeld van sublieme schoonheid, de verleiding van het bevreemdende, de wrijving veroorzaakt door een idee, de catharsis van een lucide droom…

Multipel zijn of niet zijn. Diversiteit als een feit.

Compagnie couRage meent dat de 21ste eeuw de eeuw van de ANDER zal zijn. De wereld van de toekomst zal een wereld van de Ander zijn in werelden van andersheid. Zonder de Ander heeft mijn bestaan geen waarde. Solidariteit is de enige weg. Het is niet onze hoop, het is een manier van leven. ‘Ik ben de Ander.’ (Rimbaud) Nieuwsgierigheid, openheid zijn de sleutelwoorden om tot verbinding met de anderen te komen.

Om dit te bereiken zal Compagnie couRage een nomadisch theater zijn. Werken, denken en creëren in één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Een wereldstad  die zich uitstrekt van Amsterdam in Noorden tot Lille in het Zuiden, van Londen in het Westen tot Keulen in het Oosten. Werken in het hart van deze gigantische metropool, tussen Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Gent.

Hier zullen onze verhalen vorm krijgen. De grote verhalen van de wereld als een geschenk aan de bewoners van deze metropool. Een wereld die steeds kleiner lijkt te worden. Samen werken, denken en spelen om die manier van leven uit te dragen.

Ons motto:

“De Ander zou een glorieuze, niet een zielige Ander moeten zijn, een object van bewondering en niet van medelijden, een object dat uitdaagt en niet die van een interactieve en Democratische Ander die zelfs niet echt jouw gelijke is. De Ander bestaat veel intenser in de duale relatie, in de rivaliteit en de uitdaging, dan in de interactie, de jovialiteit en het zelfingenomen multiculturalisme.” Jean Baudrillard (Cool memories)

Alain Pringels

Artistiek leider