20/07/2017

CLAUDE, DE ACTEURFILOSOOF

by ALAIN PRINGELS
Dewi-Kasmo
Toen ik de film BLACK van regisseurs Adil El Arbi & Bilall Fallah zag, was ik onder de indruk van het acteurstalent dat van het doek spatte en de sereniteit waarmee Claude Musungayo zijn rol vertolkte. Ik nam contact met één van de producers van de film. Zo leerde ik de man achter de coole, minzame en geduldige politie inspecteur uit de film kennen. Ons eerste gesprek, vorige zomer op het terras van Revista in Antwerpen, zal me lang bijblijven. Claude kon zich helemaal vinden in de missie van Compagnie couRage. Hij zei dat hij zijn ogen nauwelijks kon geloven toen hij mijn email over de missie van Compagnie couRage las. Hij had de hoop op dergelijk initiatief al lang opgegeven. Het was één van de eerste gesprekken die ik met Belgische acteurs voerde. Het maakte me bewuster van de nood waaraan couRage beantwoordde. Claude wilde onmiddellijk beginnen. Ondertussen zijn we een jaar verder en volop aan het werk met deze integere acteur, die zich in discussies ontpopt tot een waar filosoof met een scherpe kritische blik. Naast acteur is  Claude ook muzikant en zanger. Hij was lid van de Brusselse muziekgroep Double G. en kent het Brusselse urban life ten voeten uit. In TROJAANSE VROUWEN vertolkt Claude de rollen van Poseidon en Odysseus en maakt hij deel uit van het koor.

Alain Pringels