09/08/2017

AMINATA, "AW KA KENE?"

by ALAIN PRINGELS

Aminata nodigde me uit op een voorstelling in de Roma die ze samen met Aïscha Cissé maakte: DIS-MOI WIE IK BEN, geregisseerd door Frédérique Lecomte, een productie van KVS. Ik zag twee talentrijke actrices met veel humor vertellen over hun leven. Een week eerder had ik haar ontmoet  tijdens de Duo Dates in de Monty , een initatief van kunstencentrum Monty, denktank Sectie MoFo en cultuurtijdschrift rekto:verso. Het was Shari Legbedje, lid van de organisatie, die haar aan mij voorstelde. ‘Duo Dates’ is een overleg en ontmoetingsplatform voor culturele en sociaal artistieke instellingen die initiatieven nemen in het kader van diversiteit. Compagnie couRage was daar aanwezig vanuit de stelling dat diversiteit een feit is.

Veel tijd om uitgebreid over de missie van Compagnie couRage te praten was er die avond niet. Enkele dagen later zagen we elkaar terug in Antwerpen op het terras van Revista. Aminata vond zich moeiteloos in de missie van couRage. Stereotypering bij casting van rollen is en blijft immers een belangrijk probleem in de theaterwereld, waaraan couRage resoluut voorbij wil gaan.

Hoewel Aminata een master diploma Cultuurmanagement heeft ligt haar hart bij het acteren zelf.

Ze Ondertussen zag ik Aminata ook schitteren in MARIEKE MARIEKE (Het Zuidelijk Toneel, regie Leen Brasspening) en in DE MOED OM TE DODEN (Toneelhuis, regie Guy Cassiers). Aminata is van A, een Antwerpse te voeten uit, met wortels die tot in Mali reiken. Kan ik haar nu al in drie woorden omschrijven? Humor, denkkracht en power… Dit jaar maakte ze PELIKAANSTRAAT 20,  een documentaire voor De Nomaden van Vranckx. Deze reportages van een collectief van veelbelovende, jonge Vlaamse storytellersop zaterdag zijn ondertussen welbekend.. Aminata volgt de voetsporen van haar overleden vader. Hij kwam in de jaren ’70 als expat naar België. Nu keerde zij, samen met reporter Leslie Verbeeck, terug van Antwerpen naar Mali, op zoek naar haar eigen verleden en andere migratieverhalen. In TROJAANSE VROUWEN vertolkt ze Kassandra en Agamemnon, en maakt ze deel uit van het koor van Trojaanse vrouwen. Aminata spreekt Engels, Frans, Nederlands en Bambara, de taal waarin ze in de titel vraagt ‘hoe gaat het met jullie?’

Alain Pringels